Copyright © 2022 - Pelckmans Uitgevers nv.

BASISONDERWIJS

Aap leest een letter

Aap leest een letter - Isabelle Gielen - Pelckmans
 • Voorlezen en leren lezen
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

Dit letterboek gaat niet uit van het alfabet, maar van de manier waarop kinderen leren lezen. Bij elke klank hoort een nieuw verhaal en een illustratie. De keuze van de klanken die aan bod komen is weloverwogen, net als de volgorde waarin ze aan bod komen. Dit boek begint daarom niet met de a, maar met de k en de i. Want het eerste woordje dat veel kinderen leren op school, is ‘ik’. Auteur en logopediste Isabelle Gielen maakte lessuggesties op bij dit boek.

DownloadBekijk het boek
 • Voorlezen en leren lezen
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

In dit boek ga je praktisch aan de slag met woorden en letters. Je vindt er een set van 36 woordkaartjes en een letterlegger met letterkaartjes. Aan de hand van illustraties en grafemen leren beginnende lezers zelf woorden maken. Bij dit boek stelde auteur en logopediste Isabelle Gielen tips en spelletjes op.

Ik lees samen met jou: letters leren en woorden maken

DownloadBekijk het boek

Ik lees samen met jou: samenleesboekjes

 • Voorlezen en leren lezen
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

Wakker de leeskriebel aan met deze vijf samenleesboekjes. Lees op de linkerpagina de woorden met behulp van de tekeningen. In het verhaal op de rechterpagina worden dezelfde woorden (in kleur) gebruikt. Laat je kind die woorden hardop lezen en vul zelf het verhaal aan. Bij elk van de vijf boekjes (Aap leest een boek, Sam is woest, Kas is boos, Mol in de put, Muis zoekt een huis) kan je een lesbrief downloaden.

DownloadBekijk de boeken
 • Leren lezen en knutselen
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

Mag ik meedoen? is een boek om voor te lezen, zelf te lezen en te knutselen. Het eerste deel van het boek is een verhaal om voor te lezen en samen met het kind naar letters en woorden te speuren, dat kan al na enkele weken leesonderwijs. Het tweede deel van het boek is om zelf te lezen, vanaf ongeveer zes maanden leesonderwijs. In de lesbrief staan verschillende tips, spelletjes en knutselactiviteiten.

Mag ik meedoen?

Narwal en Kwal

 • Leren lezen
 • 1ste graad lager onderwijs

Het olijke duo Narwal en Kwal neemt jonge lezers mee in hun eerste leeservaring. De hilarisch absurde dialogen zorgen voor een goede portie humor. De verhaaltjes in stripvorm doen vlot lezen. En bovendien is er ruimte voor leuke weetjes over zeedieren. De reeks biedt een alternatief op de AVI-methode. Deze activiteitenbundel zit boordevol leuke spelletjes en weetjes bij het boek.

 • Voorlezen, samen lezen en leren lezen
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

De school voor monsters bereidt kleuters voor op leren lezen. De boeken van De School voor Monsters bieden in de eerste plaats een leuk verhaal met grappige characters. Maar er is meer. In dit samenleesconcept werkt het samenlezen op rijm als een opstapje naar zelf lezen. Kinderen ontdekken de kadans van het verhaal, het verband letter-klank en -na een tijdje - ook de rijmwoorden. De activiteitenbundel vol tips en spelletjes is er voor leerkrachten en ouders.

De school voor monsters

De dag dat jij begint

 • Diversiteit, klasdynamiek, pesten
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

Er zijn zo veel redenen waardoor je je anders kunt voelen. Misschien is het de manier waarop je praat of de kleur van je haar. Of misschien is het omdat je niet goed bent in gym of omdat je uit een ver land komt. Het is niet eenvoudig je plek te vinden in een omgeving waar niemand je kent. Maar het kan wel lukken – als je dapper genoeg bent om het te durven proberen. Het lesmateriaal staat stil bij de verbinding binnen je klasgroep. Je vindt er tips voor klasgesprekken, verbindende spelletjes en opdrachten en verbindend knutselen.

Balletkonijntjes

 • Leren lezen, knutselen
 • 1ste graad lager onderwijs

Balletkonijntjes is een leuke reeks voor alle kinderen die houden van dansen. Met deze bundel vol leuke knutselwerkjes kan je thuis aan de slag. Zo maak je je eigen konijnenoortjes, maak je Millie klaar voor een verkleedpartijtje en zorg je voor een wimpellijn op haar verjaardagsfeestje!

Hoe maak je een baby?

 • Familie, seksuele opvoeding
 • 1ste graad lager onderwijs

Hoe maak je een baby? is een eerlijke, toegankelijke en inclusieve gids over hoe baby’s gemaakt worden. Het perfecte aanknopingspunt voor alle leerkrachten en ouders om een open gesprek aan te gaan over waar ze vandaan komen en hoe hun familie begon. Van conceptie tot bevalling  schuwt dit boek de werkelijkheid niet. In deze lesbrief geeft auteur Rachel Greener tips over hoe je het boek kunt bekijken samen met je kind en hoe je kan antwoorden op vragen die kinderen stellen.

 • Milieu, draken, fantasie
 • 2de en 3de graad lager onderwijs

Sluit je aan bij het drakenbeschermersteam en maak kennis met de magnifieke draken aan boord van De Drakenark. Deze reis leidt je naar alle continenten, op zoek naar deze geheimzinnige wezens. Je leert alles over hun leefomgeving, de specifieke kenmerken van elke drakensoort, en hoe de draken het best beschermd worden. Met deze lesbrief, opgemaakt door Eva John, kan je in de klas werken rond milieubehoud en dierenbescherming aan de hand van draken.

De Drakenark

Mijn zus is mijn schat

 • Rouw, familie
 • 2de en 3de graad lager onderwijs

Marcel is tien wanneer zijn zusje Mira sterft. Mira had leukemie. Leukemira, zo noemde hij haar. Daar moest Mira altijd erg om lachen. Marcel besluit het dagboek dat Mira begonnen is af te maken. Het dagboek wordt een aangrijpend relaas van het rouwproces. Auteur Kelly Theunis is zelf zorgcoördinator op een school. Ze ontwikkelde lesmateriaal om met je klas te werken rond thema’s als gezin, familie en emoties. Er zitten zowel taalactiveiten, knutselactiviteiten als doe-activiteiten in.

Dessertvorkjes en andere belangrijke dingen

 • Familie, emoties, taal
 • 2de en 3de graad lager onderwijs

Loulou is een krullenbol van negen met een speelse kijk op de wereld. Voor een opdracht op school heeft ze dringend een papa nodig. Maar die heeft ze niet. Ze heeft alleen maar een papa op  en foto in een kadertje op een roze kast. Hoe kom je aan een papa? Auteur Kelly Theunis maakte bij haar boek een lessuggestie. Het vormt het ideale startpunt te werken rond het boek en rond thema’s als gezin, familie en emoties. Er zitten zowel taalactiveiten, knutselactiviteiten als doe-activiteiten in het lespakket.

Stella en de zeemeeuw

 • Milieu, samenwerken
 • kleuters

Wanneer Stella’s vriendin de zeemeeuw ziek wordt omdat ze plastic heeft gegeten van het strand, voelt Stella zich erg machteloos en verdrietig. Ze organiseert een strandschoonmaak. Iedereen in de buurt hoort van haar ideeën en haar passie, en er beginnen dingen te veranderen… Dit verhaal laat zien hoe sterk we zijn als we samenwerken. Kelly Theunis werkte voor dit prentenboek een lessuggestie uit rond het thema milieu.

Het grote kabouterboek

 • Lezen, knutselen, bewegen
 • 1ste graad lager onderwijs

Kabouters bestaan niet. Bovendien zijn ze onzichtbaar. Je begrijpt dus wel dat het bestuderen van hun leven en gewoontes niet zo eenvoudig is. Dit boek is het resultaat van vele uren wetenschappelijk onderzoek. En ook van jarenlang fantaseren. Anke Vandoolaeghe werkte voor dit boek een lessuggestie uit. De activiteiten passen allemaal binnen de ‘Olympische Kabouterspelen’.

Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn

 • Lezen, wereldoriëntatie
 • 3de graad lager onderwijs

Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Iedereen Leest maakte een leuke lesbrief.

Slim zijn is wel duizend dingen

 • Talenten
 • 1ste graad lager onderwijs

Je bent slim als je moeilijke sommen kunt maken. Maar slim ben je ook als je droomt over draken. Slim zijn is tellen, spellen, veel weten. Maar slim zijn zit ook in een heleboel dingen die je met punten niet kunt meten. Dit hartverwarmende prentenboek laat zien dat intelligentie vele facetten heeft. Met deze lessuggestie, opgemaakt door Ilse Verhoeven van Kreanimo, ontdekken jij en je leerlingen op welke manieren je allemaal slim kunt zijn. Een klas bestaat uit leerlingen met wel duizenden talenten en elk van die talenten maakt kinderen slim.

Kleine helden

 • Lezen, wereldoriëntatie
 • 1ste graad lager onderwijs

Van Einstein over Darwin naar Ghandi: het lijkt soms moeilijk te geloven, maar zelfs de grootste schrijvers zijn ooit klein geweest. Dankzij deze kleurrijke boekenreeks worden kinderen geïnspireerd om hun dromen na te jagen en hun toekomst in eigen handen te nemen. Bij elk boek over een historische personage hoort een lesbrief met suggesties voor discussies en spelletjes.

Stem voor mij

 • Lezen, democratie, politiek, verkiezingen
 • 1ste graad lager onderwijs

Paard is het beu om baas te zijn, dus bieden Kat, Hond en Kip zich aan om hem op te volgen. Maar een boerderij leiden blijkt veel moeilijker dan gedacht… Stem voor mij geeft inzicht in het kiessysteem op maat van kinderen. De lessuggestie is zowel bruikbaar in de klas als thuis en bevat doe- en denkopdrachten rond het thema verkiezingen.

 • Lezen, democratie, politiek, verkiezingen
 • Kleuters & 1ste graad lager onderwijs

Lotje vindt het heerlijk om Lotje te zijn, tot ze op een dag een Zorg krijgt. Eerst is het maar een klein Zorgje, en dat is niet erg: iedereen heeft wel eens zorgen! Maar dan begint het te groeien. Elke dag wordt het groter en groter, en het maakt Lotje verdrietig. Hoe kan Lotje haar Zorg kwijtraken en opnieuw vrolijk worden? Ontdek de doe-blaadjes met enkele creatieve ideeën om aan de slag te gaan met het boek.

Lotjes zorg

SECUNDAIR ONDERWIJS

Op zoek naar leuk lesmateriaal voor jouw klas?

Pelckmans biedt bij verschillende kind- en jeugdboeken extra lesmateriaal voor het basis- en secundair onderwijs in de vorm van lesvoorbereidingen, doe-blaadjes of inspiratie. Ontdek ze hieronder per titel, doelgroep en thema.

Heb je een vraag of opmerking, laat het ons weten via nieuws@pelckmans.be.

DownloadBekijk het boekDownloadBekijk de boekenDownloadBekijk de boekenDownloadBekijk het boekDownloadBekijk de boekenDownloadBekijk het boekDownloadBekijk het boekDownloadBekijk het boekDownloadBekijk het boekDownloadDownloadDownloadBekijk het boekDownloadBekijk het boekDownloadDownloadDownload

Zeis

 • Nederlands, PAV, cultuurwetenschappen
 • 2de en 3de graad secundair onderwijs

Een wereld zonder honger, zonder ziekte, zonder oorlog, zonder lijden… en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen – en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. 22 discussievragen helpen jou om ethische dilemma’s te bespreken.

Download

Alles kan erger

 • Mediawijsheid, PAV
 • 2de en 3de graad secundair onderwijs

Alles kan erger is een kaartspel waarbij je fake news op een speelse manier leert herkennen. Leg een fake stelling, die iedereen aan moet vullen met een vervolg. Kies een kaart uit jouw hand om het nepnieuws te vervolledigen. Wie het meest bizarre fake news kan maken, wint. Test het spel met een reeks kaartjes.  

Download

Adem: Tsunami

 • Nederlands, PAV
 • 2de en 3de graad secundair onderwijs

Alles kan erger is een kaartspel waarbij je fake news op een speelse manier leert herkennen. Leg een fake stelling, die iedereen aan moet vullen met een vervolg. Kies een kaart uit jouw hand om het nepnieuws te vervolledigen. Wie het meest bizarre fake news kan maken, wint. Test het spel met een reeks kaartjes.  

Bekijk het boekDownload

Dor

 • Nederlands, PAV
 • 2de en 3de graad secundair onderwijs

De droogte houdt nu al een hele tijd aan. Het leven is een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden te lang te douchen. "Wat zou jij doen als plots de kraan toe zou gaan? Lees samen met je leerlingen deze ongelooflijk spannende thriller en ga wat dieper in op de actualiteit: klimaatopwarming, waterschaarste en het verbruik van een van onze meest kostbare grondstoffen.

DownloadBekijk het boek

Team Mortis: Engel des doods

 • Nederlands, PAV
 • 2de en 3de graad secundair onderwijs

De Carrefour-supermarkt van Charleroi wordt vlak voor sluitingstijd opgeschrikt door een reeks moorden. De buit lijkt schamel: een paar duizenden euro’s en een armband met een bedel van een engeltje. De zestienjarige Erika Storm wordt samen met Felix Tallon en de Europese inlichtingendiensten het veld in gestuurd om de zaak te onderzoeken. Iedereen Leest maakte een leuke lesbrief.

DownloadBekijk het boek

Team Mortis: De Slaventocht

 • Nederlands
 • 1ste graad secundair onderwijs

De Noorse tienersterren en influencers, Livia Holt en Finn Thorsen, worden ontvoerd en zijn beiden gedoemd te sterven tijdens een luguber spelletje. Slechts één van hen kan aan de dood ontsnappen, maar alleen als de ander bereid is om zijn leven te geven voor zijn geliefde. Ine Desplinter (@ine_leest) las Blind Verdriet en zette ze haar lesvoorbereiding op papier.

DownloadBekijk het boek

Team Mortis: Blind verdriet

 • Nederlands
 • 1ste graad secundair onderwijs

Zweden is in rep en roer wanneer in het uiterst noordelijke Torneträsk het naakte lichaam van de jonge Arvid Blomqvist wordt gevonden. Hij is verdronken in zijn eigen zwembad en zijn gezicht is op bloederige wijze verminkt. Vijf mysterieuze puzzelstukjes, die de jongen eerder kreeg, kondigden zijn dood aan. Was hij blind voor het lot dat hem te wachten stond? Ine Desplinter (@ine_leest) las Blind Verdriet en zette ze haar lesvoorbereiding op papier.

DownloadBekijk het boek

Aap kiest een kaart

 • Voorlezen en leren lezen
 • Kleuters, 1ste graad lager onderwijs

‘Aap kiest een kaart’ is een speldoos die alles bevat wat je nodig hebt om spelend én educatief verantwoord klanken en letters (aan) te leren. Isabelle Gielen bedacht 20 spelideeën bij het kinderboek aap leest een letter. Bij deze speldoos ontwikkelde Isabelle Gielen ook een online bijlage. In deze online bijlage vind je nog extra tips om je kind te helpen als het leren lezen niet zo vlot gaat en een kopieerblad met illustraties en tekstballonnetjes zodat je kind zelf ‘een boek van aap’ kan maken.

Download

Project Barnabus

 • Lezen, tekenen, emoties, verbondenheid
 • 1ste en 2de graad lager onderwijs

In een wereld waar Perfecte Maatjes de maatstaf zijn, is er geen plaats voor Barnabus. Want Barnabus is niet perfect. Hij is een Mislukt Project dat in een donker hoekje van een laboratorium wordt weggestopt. Samen met de andere buitenbeentjes van het lab begint hij aan een gevaarlijk avontuur… Een ontroerend prentenboek over de kracht van solidariteit. In de bundel vind je een creatieve verwerkingsopdracht bij het boek.

DownloadBekijk het boekBekijk het boek