Copyright © 2024 - Pelckmans Uitgevers nv.

23 mei om 19.00 uur
Barbóék in M - Leuven

PROGRAMMA

19.00 u - Deuren open

19.30 u - Inspiratiesessie door auteur Barbara De Munnynck

20.20 u - Interactiemoment

20.40 u - Drankje en de mogelijkheid om het boek aan te kopen en te laten signeren

21.30 u - Einde (sluiting museum)

INSCHRIJVINGSFORMULIER

Inschrijven is niet meer mogeljk.

OVER HET BOEK

Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse?

Deze wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol sterke verhalen.

Stroop je mouwen op, grabbel een jaartal uit dit boek en laat je verrassen. Je weet misschien wat er gebeurde in 1492 of 1789. Maar wie maakte er in 1633 de allermoeilijkste beslissing van z’n leven? Reis mee van de hangende tuinen van Babylon naar de tempels van Angkor Wat en van de donkere tijd van de kruistochten naar de eeuw van de Verlichting. Onderweg ontmoet je bekende figuren zoals Julius Caesar of Napoleon en maak je kennis met fascinerende types als Ana Nzinga en Manuele Sáenz. Het avontuur begint zodra Lucy op twee benen leert lopen en eindigt wanneer Greta Thunberg het woord neemt op de klimaattop.

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is méér dan een historisch weetjesboek. Barbara De Munnynck vertelt echte verhalen – met een prikkelend begin en een heldere pointe. Isabelle Geeraerts verbindt ze tot een vrolijk geheel met paginagrote, knallende illustraties.

Ontdek het boek

INSPIRATIESESSIE voor leerkrachten

Ben jij leerkracht in de derde graad basisonderwijs, geef je geschiedenis of talen in het secundair onderwijs of werk je in hogere jaren met moeilijke lezers? Hou je van rijke teksten en creatief didactisch materiaal?

Kom dan op donderdag 23 mei naar de inspiratiesessie "Een kleine wereldgeschiedenis in de klas".

Barbara De Munnynck wil jongeren (10 tot 16 jaar) warm maken voor literatuur en geschiedenis. De verhalen in haar boek Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data zijn kort - telkens 500 woorden of ongeveer 5 minuten voorleestijd - en dus ideaal om mee te werken in de klas. Hoe je het boek zoal kunt gebruiken? Dat ontdek je tijdens de inspiratiesessie op donderdag 23 mei bij Barbóék in M (Savoyestraat 10, 3000 Leuven).


Schrijf je snel in voor de (gratis) sessie - het aantal plaatsen is beperkt!

"Een kleine wereldgeschiedenis in de klas"

De pers over Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data:

“Het leukste geschiedenisboek” – ELLE België

“Dit boek moet in elke bovenbouwklas liggen” – jufmaike.nl

“Helder, fris en bovenal enthousiast (...) Dit knap uitgewerkte boek laat overtuigend zien hoe avonturen van 'lang geleden' vandaag nog relevant zijn en impact hebben” - Vooruitgelezenkinderen

Getipt door Fnac België en de Libelle Leesclub


Wat kan je verwachten?

Tijdens de inspiratiesessie presenteert Barbara tips en gebruiksklare werkvormen om met het boek aan de slag te gaan in de klas. Het boek kan de lees-, luister- en schrijfvaardigheden van uiteenlopende leerlingen stimuleren:

Derde graad basisonderwijs: Voorstelling van de challenge ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 1 schooljaar' – met hulpmiddelen en prijzen

Vakleerkrachten 1e graad secundair onderwijs (Nederlands, geschiedenis, klassieke talen)Storytelling als vertrekpunt, verteltechnieken in actie, aanzet tot creatief schrijven

Moeilijke lezers in het secundair: Samen lezen en bouwstenen voor een positieve lees-/leerhouding

We sluiten af met een interactiemoment over didactisch lesmateriaal. In de loop van het schooljaar 2024-2025 zal meer lesmateriaal ontwikkeld worden rond Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data. Welke toepassingsmogelijkheden en -kansen zien leerkrachten zelf? 

Wie wil kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief en de besloten Facebook-groep ‘Een kleine wereldgeschiedenis in de klas’. 

Na de inspiratiesessie bieden we je een drankje aan, kan je het boek aankopen en laten signeren.

Barbara met klas 4 Elektriciteit uit Merchtem tijdens haar auteursresidentie